MyCoopMed

Polisi Takaful Hospital & Pembedahan Berkelompok (BM)

Senarai Pengecualian Takaful Hospital & Pembedahan Berkelompok

Sijil pelan perlindungan MyCoopMed & MyCoopMed Permata tidak merangkumi sebarang rawatan, pembedahan atau bayaran di hospital yang disebabkan oleh perkara berikut : 

 1. Penyakit tertentu yang berlaku selama seratus lapan puluh (180) hari pertama perlindungan berterusan.
 2. Mana-mana keadaan perubatan atau fizikal yang timbul dalam tempoh seratus lapan puluh (180) hari pertama dari tarikh pembayaran dilakukan. 
 3. Pembedahan plastik/kosmetik, sunat, pemeriksaan mata, cermin mata dan pembiasan atau pembetulan pembedahan hampir rabun (Keratotomi Radial atau Lasik) dan penggunaan atau pemerolehan alat atau alat prostetik. 
 4. Keadaan pergigian termasuk rawatan pergigian atau pembedahan mulut kecuali yang diperlukan oleh kecederaan tidak sengaja. 
 5. Penjagaan swasta, rawatan rehat atau penjagaan sanitaria, ubat-ubatan terlarang, pensterilan, penyakit kelamin dan kesudahannya, kompleks berkaitan AIDS atau AIDS dan penyakit berkaitan HIV sebarang penyakit berjangkit. 
 6. Apa-apa rawatan atau operasi pembedahan untuk kelainan atau kecacatan kongenital termasuk keadaan keturunan. 
 7. Kehamilan, kelahiran anak, keguguran, pengguguran dan rawatan pranatal atau selepas bersalin dan pembedahan, kawalan kelahiran atau rawatan yang berkaitan dengan kemandulan. Disfungsi ereksi dan ujian atau rawatan yang berkaitan dengan mati pucuk atau pensterilan. 
 8. Rawat inap terutamanya untuk tujuan penyiasatan atau rawatan yang tidak diperlukan secara diperlukan secara perubatan dan apa-apa rawatan pencegahan, dan rawatan khusus untuk pengurangan atau kenaikan berat badan. 
 9. Bunuh diri, cubaan bunuh diri atau kecederaan diri yang disengajakan semasa siuman atau tidak siuman. 
 10. Perang atau tindakan perang, yang diisytiharkan atau tidak diisytiharkan, kegiatan jenayah atau pengganas, tugas aktif dalam mana-mana angkatan bersenjata, penyertaan langsung dalam mogok, rusuhan dan kekecohan atau pemberontakan.
 11. Sinaran pengionan atau pencemaran oleh radioaktif dari bahan api nuklear atau sisa nuklear dari proses pembelahan nuklear atau dari bahan senjata nuklear. 
 12. Perbelanjaan yang dikeluarkan untuk pendermaan organ tubuh oleh anggota yang dilindungi dan kos pemerolehan organ termasuk semua kos yang ditanggung oleh penderma semasa pemindahan organ dan komplikasinya. 
 13. Penyiasatan atau rawatan untuk masalah tidur dan dengkur, terapi penggantian hormon dan terapi alternatif. 
 14. Penjagaan atau rawatan yang pembayarannya tidak diperlukan atau sejauh mana yang perlu dibayar oleh perlindungan atau ganti rugi Takaful lain yang meliputi Anggota dan Orang Kurang Upaya yang dilindungi yang timbul daripada tugas pekerjaan atau profesion yang dilindungi di bawah kontrak perlindungan Takaful Pampasan Pekerja. 
 15. Gangguan psikotik, mental atau saraf. 
 16. Kos/perbelanjaan perkhidmatan yang bukan perubatan. 
 17. Penyakit atau kecederaan yang disebabkan oleh perlumbaan apa pun (kecuali perlumbaan kaki), sukan berbahaya dan aktiviti haram. 
 18. Penerbangan peribadi selain sebagai penumpang yang membayar tambang di mana-mana syarikat penerbangan berjadual komersial. 
 19. Perbelanjaan yang berlaku untuk perubahan jantina.

Bertarikh pada 31 Dec 2021.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop