MyCoopMed

Soalan Lazim

MyCoopMed merupakan sebuah program keahlian yang menyediakan manfaat perlindungan khusus untuk ahli koperasi/syarikat/persatuan di seluruh Malaysia yang sedang menghidap penyakit atau masih sihat.(Tertakluk kepada terma dan syarat)

Ya boleh. Anda hanya perlu menjadi ahli kepada mana-mana koperasi/syarikat/persatuan yang ada ketika anda membuat pembayaran  ketika melanggan pakej MyCoopMed. Keahlian anda akan didaftarkan ke dalam Koperasi Sahabat Karya Berhad (sebagai salah satu contoh koperasi) di bawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) bagi melayakkan diri anda untuk melanggan mana-mana pakej MyCoopMed.

Sebaiknya anda pergi ke panel hospital yang disenaraikan oleh kami untuk memudahkan dan mempercepatkan proses anda ketika berada di hospital. Anda boleh melihat senarai penuh panel hospital di sini

Ya anda akan perlu membayar deposit sebanyak RM 300 – RM 3,000 bergantung kepada hospital swasta yang anda pergi. Deposit itu merupakan Standard Operating Procedure (SOP) tetap yang dikenakan oleh seluruh hospital swasta walaupun anda sudah ada insurans perubatan. Deposit tersebut akan dipulangkan setelah anda selesai urusan rawatan di hospital dan mendapat surat jaminan terakhir.

Tertakluk kepada terma dan syarat

Bayaran untuk mendaftar dan menjadi sebahagian daripada ahli Program Perlindungan MyCoopMed adalah secara tahunan sahaja.

Terdapat empat cara pembayaran yang anda boleh guna iaitu melalui bayaran atas talian, cek, mesin deposit dan kad kredit (melalui laman web sahaja).

Tidak, anda tidak perlu melakukan apa-apa pemeriksaan kesihatan ketika mendaftar pakej MyCoopMed. Namun, anda hanya perlu mengisi borang deklarasi kesihatan sebelum membuat pembayaran kepada MyCoopMed.

Boleh. Namun, anda hanya boleh membuat tuntutan selepas 180 hari dari tarikh pembayaran pelan dilakukan untuk kos merawat penyakit sedia ada atau penyakit yang muncul sebelum anda mengambil bahagian dalam Program Keahlian MyCoopMed.

Boleh. Namun, anda hanya boleh menuntut daripada salah satu pengendali insurans/takaful sahaja ketika membuat rawatan di hospital.

Tidak boleh. Polisi MyCoopMED tidak melindungi rawatan pesakit luar.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop