MyCoopMed

Soalan Lazim

MyCoopMed merupakan sebuah program keahlian yang menyediakan manfaat perlindungan khusus untuk ahli koperasi dan seluruh rakyat Malaysia yang sedang menghidap penyakit atau masih sihat.

Ya boleh. Anda hanya perlu menjadi ahli kepada mana-mana koperasi yang ada atau membayar caj yuran keahlian koperasi sebanyak RM 30 sahaja seumur hidup ketika anda membuat pembayaran untuk pihak kami bantu masukkan anda ke koperasi yang bersama dengan pihak kami ketika melanggan pakej MyCoopMed. Keahlian anda akan didaftarkan ke dalam Koperasi Sahabat Karya Berhad (sebagai salah satu contoh koperasi) di bawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) bagi melayakkan diri anda untuk melanggan mana-mana pakej MyCoopMed.

Sebaiknya anda pergi ke panel hospital yang disenaraikan oleh kami untuk memudahkan dan mempercepatkan proses anda ketika berada di hospital. Anda boleh melihat senarai penuh panel hospital di sini

Namun, anda juga boleh ke hospital yang tidak tersenarai tetapi segala kos rawatan kemasukan wad adalah berdasarkan bayar dan tuntut (pay & claim).

Ya anda akan perlu membayar deposit sebanyak RM 300 – RM 500 bergantung kepada hospital swasta yang anda pergi. Deposit itu merupakan Standard Operating Procedure (SOP) tetap yang dikenakan oleh seluruh hospital swasta walaupun anda sudah ada insurans perubatan. Deposit tersebut akan dipulangkan setelah anda selesai urusan rawatan di hospital dan mendapat surat jaminan terakhir.

Tertakluk kepada terma dan syarat

Bayaran untuk mendaftar dan menjadi sebahagian daripada ahli Program Perlindungan MyCoopMed adalah secara tahunan sahaja.

Terdapat tiga cara pembayaran yang anda boleh guna iaitu melalui bayaran atas talian, mesin deposit dan kad kredit (melalui laman web sahaja).

Tidak, anda tidak perlu melakukan apa-apa pemeriksaan kesihatan ketika mendaftar pakej MyCoopMed. Namun, anda hanya perlu mengisi borang deklarasi kesihatan sebelum membuat pembayaran kepada MyCoopMed.

Boleh. Namun, anda hanya boleh membuat tuntutan selepas 180 hari dari tarikh pembayaran pelan dilakukan untuk kos merawat penyakit sedia ada atau penyakit yang muncul sebelum anda mengambil bahagian dalam Program Keahlian MyCoopMed.

Boleh. Namun, anda hanya boleh menuntut daripada salah satu pengendali insurans/takaful sahaja ketika membuat rawatan di hospital.

Tidak boleh melainkan anda mendapat surat rujuk (refer letter) untuk ke hospital dan dimasukkan ke dalam wad. Namun, sebarang tuntutan harus dilakukan dalam tempoh 60 hari selepas melakukan rawatan di klinik swasta.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top